mandag 30. november 2009

Erik Werenskiold - Rolf Groven



Her er to malerier av telemarksjenter som likner på hverandre. Originalen (øverst) er laget av Erik Werenskiold i 1883 og Rolf Groven har laget det andre i 2007, der han har malt fritt etter Werenskiolds. Det originale bildet av Werenskiold viser to jenter langt ute på bygda. Det er ganske idyllsk. I Grovens bildet er den vakre naturen erstattet med en diger motorvei og fabrikker. Det er masse biler og fabrikker som forurenser, og det er slik det har blitt i dag.


Det er tydelig at Rolf Groven vil få frem debatt om retningen utviklingen har tatt, og jeg vil tro det fungerer siden han gjør det på denne måten. Å ta et kjent bilde og forandre på det er en veldig effektiv måte å få frem meninger på. Virkningen blir så sterk fordi så mange kjenner igjen bildet, og kunstneren får godt fram budskapet i bildet. Det kan provosere og få folk til å tenke selv.Jeg synes det er en ganske stilig måte å fremme et budskap på. Det får jo ekstra virkning av at man kjenner bildet igjen.

4 kommentarer:

  1. Dette va ei sali go' analysø, ti a ti

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Æ ær eni i det du skrivår, men æ synes det skulle vært noen Justin Bieber referansår, sånn at ongdommen nå til dags forstår hva du prøvår å formidle.

      Slett
  2. Jæu, Bieber æ ein knagans fin fyr han au, og æ tror akkorat som ønnnouvn åvår mæ hær, at han vil gjørr alt mer fårståeli for dei onge i dette samfunnet. Ska ikkje være lett å tenke på alt, Ingvild!

    SvarSlett