mandag 30. november 2009

Erik Werenskiold - Rolf Groven



Her er to malerier av telemarksjenter som likner på hverandre. Originalen (øverst) er laget av Erik Werenskiold i 1883 og Rolf Groven har laget det andre i 2007, der han har malt fritt etter Werenskiolds. Det originale bildet av Werenskiold viser to jenter langt ute på bygda. Det er ganske idyllsk. I Grovens bildet er den vakre naturen erstattet med en diger motorvei og fabrikker. Det er masse biler og fabrikker som forurenser, og det er slik det har blitt i dag.


Det er tydelig at Rolf Groven vil få frem debatt om retningen utviklingen har tatt, og jeg vil tro det fungerer siden han gjør det på denne måten. Å ta et kjent bilde og forandre på det er en veldig effektiv måte å få frem meninger på. Virkningen blir så sterk fordi så mange kjenner igjen bildet, og kunstneren får godt fram budskapet i bildet. Det kan provosere og få folk til å tenke selv.Jeg synes det er en ganske stilig måte å fremme et budskap på. Det får jo ekstra virkning av at man kjenner bildet igjen.

Kjersti Andvig



Kjersti Andvig strikket en giljotin som en del av prosjektet hennes som tar opp kampen mot dødsstraff. Giljotinen er den historiske delen av prosjektet hennes.

Giljotinen var siden den franske revolusjonen en vanlig henrettelsesmetode, og siden 1792 den eneste lovlige metoden. Forbindelsen mellom Kjersti Andvigs verk og den franske revolusjonen er da ganske klar. Rundt giljotinene satt ofte kvinner og strikket mens de ropte ”kapp av dem hodet” og lot en maske falle hver gang bladet ble sluppet. Dette ble da brukt til å telle hvor mange som ble henrettet i løpet av en dag.



Dette er et verk som tar opp et veldig viktig tema, dødsstraff. Det uttrykker sterke politiske meninger og kan betegnes som politisk kunst. I kampen mot dødsstraff besøkte hun også Carlton A. Turner som satt på Death row i Texas. Hun fikk målene til cellen hans og strikket en kopi i samme størrelse. Hun skrev også boken No One Here Is Innocent.



Street Art - Invader


Invader er en fransk gateartist som bruker figurer fra Space Invaders og andre gamle 8-bit spill. Han bruker fliser i forskjellige farger til å lage figurene og plasserer dem rundt om kring i byer over hele verden. Han har holdt på i 10 år og har invadert over 40 byer.



Han tenker strategisk når han skal plassere figurene og bruker god tid i hver by. Man finner dem ofte på steder med mye folk, og kjente steder som Hollywoodskiltet.


Et annet prosjekt kaller han Rubikskubisme og går ut på at han lager kunstverk, ofte kjente, av rubikskuber. Et eksempel er utstillingen Top 10 der han har tatt ti Albumcover og laget dem med denne teknikken.